D. Duchoň podotkol, že daň z príjmu bude po zvýšení pod priemerom EÚ

23.10.2012 Bratislava

Bratislava 23. októbra (TASR) - Zvyšovanie daní pre bohatých je štandardným nástrojom sociálnej politiky. Bohatší, s príjmom nad 3300 eur mesačne, by tak mali byť podľa poslanca Smeru-SD Daniela Duchoňa solidárnejší. Tejto skupine sa má totiž zvýšiť daň z príjmov z aktuálnych 19 % na 25 %.

"Bohaté skupiny obyvateľstva by sa mali viac podieľať na financovaní verejných statkov, ktoré využívajú rovnako ako chudobní," podotkol Duchoň, ktorý je šéfom parlamentného finančného výboru, na záver piateho rokovacieho dňa ôsmej parlamentnej schôdze v rozprave k novele zákona o dani z príjmov.

V legislatíve sa navrhuje aj zvýšenie dane z príjmov právnických osôb zo súčasných 19 % na 23 %. "My sa nedoťahujeme na krajiny ako Nemecko, pretože tam sú dane ešte vyššie," vysvetlil Duchoň. Upozornil, že táto daň bude ešte stále nižšia, ako je priemer v krajinách eurozóny, ktorý je na úrovni 26,1 %.

"Rovná daň na Slovensku bola a je symbolom úspechu," konštatoval opozičný politik Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). Slovensko totiž zažilo hospodársky rast. Následne ho so znížením priamych daní nasledovali krajiny ako Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko či Nemecko, v ktorých sa pokles daní prejavil pozitívne na hospodárskom raste.

Poslanci NR SR budú pokračovať v rokovaní v stredu (24.10.) diskusiou o zvyšovaní daní z príjmov, keďže na svoje vystúpenie čakajú ešte traja poslanci. Na rad by mala prísť aj novela Zákonníka práce či zmena v spotrebných úveroch.
 

Vyberte región